Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel is een prachtig staaltje vakmanschap, maar hoe werkt zo'n ding eigenlijk?

Wat is een pelletkachel?
Voordat we in kunnen gaan op de werking van een pelletkachel, moeten we eerst weten wat het eigenlijk is. En dat is in principe heel simpel uit te leggen. Een pelletkachel is een kachel waarin houtkorrels (pellets) worden verbrand. Het zal niet als een verrassing komen, maar de kachel dankt ook zijn naam aan deze houtkorrels. Bij het aansteken van de kachel ontsteekt deze zelf de pellets d.m.v. een ontstekingsmechanisme.

In tegenstelling tot een klassieke houtkachel waar u regematig nieuwe houtblokken in moet doen, zal de pelletkachel zelf de benodigde pellets in de brandkamer aanvullen. Kort gezegd: u hoeft er niet naar om te kijken. De hoeveelheid nieuwe pellets is afhankelijk van de ingestelde temperatuur.

De brandkamer is als het ware een ruimte in de kachel zelf, maar tussen deze kamer en de buitenwand is een loze ruimte. Als de kachel op temperatuur is, zuigt een (geluidsarme) ventilator schone lucht uit de omgeving in deze tussenruimte. Zo wordt deze lucht verwarmd door de hete wand van de brandkamer. De ventilator blaast vervolgens de warme lucht in de ruimte waar de kachel staat.

Maar hoe werkt een pelletkachel nu precíes?
Op het moment dat u de kachel aansteekt, wordt via een grote, draaiende ‘schroef’ een afgemeten hoeveelheid pellets in de brandkamer gestort. De hoeveelheid pellets is afhankelijk van de gewenste temperatuur, die u in kunt stellen op een digitaal display. Een ontstekingsmechanisme zorgt ervoor dat de pellets gaan branden. Deze aansteekvlam kost even zo’n 250 tot 300 Watt, daarna blijft de kachel branden op zo’n 60 Watt.

In tegenstelling tot veel klassieke houtkachels, heeft een pelletkachel standaard een ventilator ingebouwd. Deze ventilator zuigt koude lucht uit de omgeving van de kachel, waarna de lucht langs de hete brandkamer getransporteerd word. Daardoor wordt de koude lucht opgewarmd. De warme lucht wordt daarna naar buiten geblazen.

De uitlaatgassen die ontstaan bij het verbranden van de pellets, worden naar beneden gezogen en door een speciaal rookgasventilator naar een pijp geblazen die via de muur naar buiten gaat. Op deze manier worden de uitlaatgassen naar buiten geblazen worden.

Rendement
Een pelletkachel heeft een erg hoog rendement, omdat er maar heel weinig as over blijft van de pellets en er weinig warmte verloren gaat via de schoorsteen (zoals bij een gewone houtkachel). Hierdoor kan een woning op milieuvriendelijke verwarmd worden.

Bovendien zijn de kosten voor het brandend houden van de kachel erg laag. U kunt pakweg 5 dagen stoken met 15 kilo pellets (een zak pellets is ongeveer vier tot vijf euro). Natuurlijk is de brandtijd per kilo pellets ook afhankelijk van de isolatie van de ruimte, de buitentemperatuur en de gewenste binnentemperatuur.

Dit is in een notendop een antwoord op de vraag ‘hoe werkt een pelletkachel’ en ‘wat is een pelletkachel’. Mocht u meer informatie willen, neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken via onze webshop PelletkachelsHuis.nl, of door te mailen naar info@pelletkachelshuis.nl. U kunt ons ook telefonisch bereiken op 0514-569405.